Udang sambal petai
kalau nampak petai pasti membuka selerakan...timbul plak idea klau kenakan petai dengan udang atau sotong.perghh.....kena plak dengan nasi lemak.pasti tambah 2 kalikan.ni nak ajar kawan-kawan resepi macam mana nak buat resi ni.
BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah, buang biji kalau tak suka pedas
1/2 inci halia
1/2 inci belacan, dibakar
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1/4 cawan). Tumis bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing dan terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah 1 camca besar minyak jika perlu.
- Masukkan pes asam jawa dan kacau rata. Tambah petai dan masak hingga petai lembut sedikit. Masuk udang dan bawang besar. Gaul rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, dan boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan ulam-ulaman....

No comments:
Post a Comment