Tuesday, 17 July 2018

KETAM MASAK TELUR MASIN YANG RINGKAS
Antara kegemaran kak qis kalau nak masak ketam selain masak sambal kak qis akan masak telur masin. kalau utk anak-anak kak qis, kene asingkan xleh letak cili padi sbb diorg xmkn pedas.
BAHAN-BAHANNYA:
ketam 1kg
Telur Masin 3biji (kuning)
Telur Masin 1biji (putih)
Cili Padi (agak-agak nak pedas mcm mane)
2 ulas bawang putih dicincang halus
2 tangkai daun kari
1 tin susu cair
3-4 sudu butter

Cara senang masak ketam telur asin:
Kalau kak qis suke kukus ketam dulu sbb kebiasaannya orang akan goreng ketam. Kalo goreng mmg sedap tp nk mkn adoiii payah skit. so kalo kukus isi die xkan terlekat kart kulit
  1. Cairkan butter. Masukkan daun kari goreng daun kari dulu sampai naik bau lepas tu masukkn bawang putih dan cili padi. Goreng hingga naik bau.
  2. Selepas itu, masukkan butter lagi dan kesemua telur masin, kacau rata dan tuang susu cair. Masak hingga berbuih dan masukkan ketam, gaul rata dan kecilkan api.
  3. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Kalau rase xcukup masin bru letak garam sbb kadang-kadang telur masin putih dah cukup masin kang letak garam terlebih masin 😅😂
Kalau masak ni kak qis akan ratah jerk... sedap bebenor....
Selamat mencuba kawan-kawan...



No comments:

Post a Comment

Labels

Popular Posts

Search This Blog