Friday, 13 July 2018

cara-cara memasak kari daging yang enak.


jalan-jalan kedai mamak asyik ternampak kari.Tiba-tiba teringat pulak resepi yang mak sedara bagi tu.Kak qis nak berkongsi bersama-sama kawan-kawan ye.caranya sangat2 mudah.





Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 ½ kg daging
  • 125 ml minyak
  • 5 labu bawang merah - dicincang halus
  • 12 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2.5 cm kulit kayu manis
  • 4 biji buah pelaga (ambil bijinya)
  • 4 tangkai daun kari
  • 70 g rempah kari daging - di campur dgn 125 ml air, jadikan pes
  • 1 liter santan cair
  • 500 ml santan pekat
  • 3 biji ubi kentang besar (dikupas dan dihiris kasar)
  • Garam secukupnya

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
  2. Panaskan minyak di dalam periuk.
  3. Tumis bawang merah, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
  4. Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
  5. Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
  6. Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
  7. Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
  8. Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
  9. Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat, gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak, angkat dari api.

No comments:

Post a Comment

Labels

Popular Posts

Search This Blog