cara-cara memasak kari daging yang enak.
jalan-jalan kedai mamak asyik ternampak kari.Tiba-tiba teringat pulak resepi yang mak sedara bagi tu.Kak qis nak berkongsi bersama-sama kawan-kawan ye.caranya sangat2 mudah.
Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ½ kg daging
- 125 ml minyak
- 5 labu bawang merah - dicincang halus
- 12 ulas bawang putih - dicincang halus
- 2 kuntum bunga lawang
- 2.5 cm kulit kayu manis
- 4 biji buah pelaga (ambil bijinya)
- 4 tangkai daun kari
- 70 g rempah kari daging - di campur dgn 125 ml air, jadikan pes
- 1 liter santan cair
- 500 ml santan pekat
- 3 biji ubi kentang besar (dikupas dan dihiris kasar)
- Garam secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Potong daging setebal 1 cm dan selebar 5 cm.
- Panaskan minyak di dalam periuk.
- Tumis bawang merah, bawang putih dan rempah yang lain hingga keperangan.
- Bubuh daun kari dan pes kari. Masak atas api perlahan sehingga wangi.
- Tuangkan sedikit santan cair ke dalamnya jika rempah melekat pada periuk.
- Campurkan daging dan kacau sampai airnya agak kering.
- Masukkan pula santan cair dan biar menggelegak. Kemudian tutup periuk dan renehkan selama ½ jam atau hingga daging empuk.
- Bubuh pula kentang dan masak sampai empuk.
- Akhir sekali masukkan garam dan santan pekat, gaul sehingga sebati. Apabila kari menggelegak, angkat dari api.

No comments:
Post a Comment