Friday, 13 July 2018


ayam masak kicap 




makanan yang paling kak qis suka ialah ayam masak kicap.pernah jugak belajar dari kawan-kawan tapi tak sama kan macam air tangan mak kite.ni kak qis nk share la sikit resepi dari mak qis sendiri.pasti sedap....

Bahan-bahan diperlukan:

  • 4-6 ketul ayam yang telah digoreng
  • 1 sudu teh kicap cair
  • 6-8 sudu besar kicap manis (kicap biasa yg selalu dimakan bersama hidangan harian)
  • 1 1/2 biji bawang besar (1/2 biji ditumbuk & selebihnya dipotong untuk ditabur pada masakan)
  • 4-5 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 1/2 sudu besar lada hitam yang ditumbuk
  • 1 sudu besar sos cili
  • 4-5 sudu besar minyak masak
  • 1/2 inci halia yang ditumbuk
  • 1 1/2 cawan air.
  • 1 biji bunga lawang,2 biji buah pelaga,1 batang kayu manis & 2 biji bunga cengkih.

Cara menyediakan dan memasak:

  1. tumis bawang besar,bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi.
  2. tunggu sehingga naik bau..kemudian masukkan bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis dan lada hitam yang telah ditumbuk tadi.
  3. masukkan sos cili,kicap cair & kicap manis ke dalam masakan.
  4. masukkan ayam.
  5. biarkan beberapa minit sebelum masukkan air.
  6. tutup kuali untuk mengempukkan ayam
  7. setelah ayam empuk,rasa masakan untuk memastikan ia cukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Labels

Popular Posts

Search This Blog