ayam masak kicap
makanan yang paling kak qis suka ialah ayam masak kicap.pernah jugak belajar dari kawan-kawan tapi tak sama kan macam air tangan mak kite.ni kak qis nk share la sikit resepi dari mak qis sendiri.pasti sedap....
Bahan-bahan diperlukan:
- 4-6 ketul ayam yang telah digoreng
- 1 sudu teh kicap cair
- 6-8 sudu besar kicap manis (kicap biasa yg selalu dimakan bersama hidangan harian)
- 1 1/2 biji bawang besar (1/2 biji ditumbuk & selebihnya dipotong untuk ditabur pada masakan)
- 4-5 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 1/2 sudu besar lada hitam yang ditumbuk
- 1 sudu besar sos cili
- 4-5 sudu besar minyak masak
- 1/2 inci halia yang ditumbuk
- 1 1/2 cawan air.
- 1 biji bunga lawang,2 biji buah pelaga,1 batang kayu manis & 2 biji bunga cengkih.
Cara menyediakan dan memasak:
- tumis bawang besar,bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi.
- tunggu sehingga naik bau..kemudian masukkan bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis dan lada hitam yang telah ditumbuk tadi.
- masukkan sos cili,kicap cair & kicap manis ke dalam masakan.
- masukkan ayam.
- biarkan beberapa minit sebelum masukkan air.
- tutup kuali untuk mengempukkan ayam
- setelah ayam empuk,rasa masakan untuk memastikan ia cukup rasa.

No comments:
Post a Comment